Geçici iş göremezlik Nedir?

Kısa Vadeli Sigorta Kolları Uygulama Tebliği'nin 13. maddesinde ; “Sigortalının iş kazası- meslek hastalığı, hastalık ve analık hallerinde Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından geçerliliği ve yetkisi bulunan sağlık kurulu sağlık kurulu raporlarında belirtilen istirahat süresince geçici olarak çalışamama hali” olarak tanımlanmıştır.

İşçinin sigortalı olması, geçirmiş olduğu iş kazası, meslek hastalığı yada belirtilen hallerden herhangi birinin varlığı halinde, işe gitme imkanı olmaması ve bu halde maaş alamayarak mağduriyetinin artmaması için düzenlenmiştir. İşe gelememe durumlarında maruz kaldığı gelir kaybını önlemek için ödenir.

Geçici iş göremezlik ödeneği ise iş kazası, meslek hastalığı, hastalık ve analık hallerinde Kanun’da belirtilen geçici iş göremezlik sürelerinde verilen ödenek olarak tanımlanmıştır.

Geçici iş göremezlik ödeneği;

- İş kazası ve meslek hastalığı nedeniyle iş göremez durumda kalınan her gün için, iş göremezliğin üçüncü gününden başlayarak,

- Analık halinde doğumdan önceki ve sonraki sekizer haftalık sürede,
ödenebilmektedir.
Geçici İş Göremezlik Ödeneğini Kimler Alabilir?

- 4/a (SSK) kapsamındaki sigortalılar,

- 4/b (Bağkur) kapsamındaki sigortalılar,

- 5510 sayılı Kanunun 5 inci maddesi çerçevesinde haklarında sadece bazı sigorta kolları uygulanan sigortalılar,

- 5510 sayılı Kanunun ek 5 inci maddesi (tarım SSK) kapsamındaki sigortalılar,

- Sosyal güvenlik destek primine tabi olan sigortalılar, alabilmektedir.

Geçici iş Göremezlik Ödeneğinde Miktar Nedir?

-Yatarak tedavilerde günlük kazancının yarısı,

- Ayaktan tedavilerde ise günlük kazancın üçte ikisidir.

Peki Geçici İş Göremezlik Ödeneği Alabilmek İçin Şartlar Neler?

Geçici iş göremezlik gelirinden yararlanma koşulları arasında belli bir sigortalılık süresi, prim ödeme gün sayısı ve yaş gibi faktörler yer almaz. Ancak, 4/b sigortalıları ile tarım ve orman işlerinde hizmet akdiyle süreksiz olarak çalışan sigortalılarının geçici iş göremezlik ödeneği hakkından yararlanabilmeleri için genel sağlık sigortası dahil prim ve prime ilişkin her türlü borçlarının ödenmiş olması gerekmektedir.

-İş kazası, meslek hastalığı, hastalık veya analık hallerinden birinin olması,

-Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yetki verilmiş hekim ve sağlık kurullarından sağlık raporu alınması,
gereklidir.

Hizmet akdiyle çalıştırılan sigortalılar ( 5510 sayılı Kanun’un 4. maddesi birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı bulunanlar)  ile haklarında bazı sigorta kolları uygulanabilen sigortalıların (5510 sayılı Kanunun 5 inci maddesine göre) bazı özel şartları mevcuttur.

Av. BURCU KILIÇ 
Mersin Barosu Avukatı