Araç Değer Kaybı özel hukuk alanına giren bir konu olup uyuşmazlık Asliye Hukuk Mahkemelerinin görev alanına girmektedir. Maddi hasarlı trafik kazası sonucu aracın satılırken değerinde bir düşüş yaşanır bu durumda araç sahibini maddi bir zarara uğratmaktadır.
Aracı değer kaybına uğrayan kişinin maddi zararından aracı değer kaybına uğratanın kusur durumu oranında sorumluluğu mevcuttur.
Davanın hukuki dayanağı ise Borçlar Kanunu Madde 122’dir; Alacaklı, temerrüt faizini aşan bir zarara uğramış olursa, borçlu kendisinin hiçbir kusuru bulunmadığını ispat etmedikçe, bu zararı da gidermekle yükümlüdür. Temerrüt faizini aşan zarar miktarı görülmekte olan davada belirlenebiliyorsa, davacının istemi üzerine hâkim, esas hakkında karar verirken bu zararın miktarına da hükmeder.
Araç Değer Kaybı Nasıl İstenir?
Maddi hasarlı trafik kazası sonucu taraflar arasında kaza tespit tutanağı tutulur. Bu tutanak ve maddi durum değerlendirilerek kusurlu olan araç sürücüsünün trafik sigortası, herhangi bir kusuru olmayan aracı hasar gören sürücülerin aracındaki hasarı karşılar.
Kusurlu araç sürücüsünün trafik sigortası tarafından maddi hasar karşılanır ancak aracın hasar kaydına yansıyan bedel sonucu ikinci el piyasasında değerinin altına satılması nedeniyle karşılaşılan maddi hasarı sigorta şirketi karşılamaz.
Bu durumda kusuru olmayan veya kusuru diğer tarafa göre daha az olan araç sürücüsünün, yetkili mahkemede “Araç Değer Kaybı Davası” açması gerekir.
Söz konusu dava kusurlu araç sürücüsü veya ruhsat sahibine veya her iki tarafa karşı da açılabilir. Kusurlu araç sürücüsünün sigorta şirketine de dava açılabilir. Yalnız öncelikle sigorta şirketine konu ile ilgili yazılı başvuru yapılması gerekir.
Başvurunun sonuçsuz kalması ile dava yoluna başvurulur. Araç değer kaybı tazminat davası bakımından sigorta şirketi hasım gösterilecekse görevli mahkeme Asliye Ticaret Mahkemesidir.
Araç değer kaybı davasında davalının maddi hasarlı trafik kazasında herhangi bir kusuru olmadığını ispat etmesi gerekmektedir. İspat edemediği takdirde değer kaybını ödemekle yükümlüdür.
Araç Değer Kaybı Nasıl Hesaplanır?
Mahkeme tarafından dosyaya alanında uzman bilirkişi atanır. Dosya da kaza tespit tutanağı, fotoğraf, tamire ilişkin faturalar, hasar geçmişi ve niteliği, marka ve modeli, piyasa değeri, değişen işlem gören parçaları ve sair hususları bilirkişi tarafından incelenerek bir hesap çıkartır.
Tarafların da raporu incelemesi rapora beyanları sonucu Hâkim nezdinde dosya değerlendirilerek bilirkişi raporunun elverişli olması halinde tespit edilen meblağ üzerinden karar verir.
Araç Değer Kaybı Davasında Neler Talep Edilebilir?
- Araç Değer Kaybı
- İkame araç bedeli, alternatif ulaşım ücreti
- Kazanç kaybı ( Söz konusu aracın ticari olarak kullanılması ve serviste kaldığı sürece kullanılamamasından sebep oluşan maddi hasar)
Ancak burada dikkat edilmesi gereken bir husus ise; eğer davanın kusurlu veya az kusurlu araç sürücüsünün trafik sigortasına karşı açılmasına karar verilmiş ise araç değer kaybı dışında başka bir alacağın istenemeyeceğidir. Çünkü sigorta şirketi dolaylı zarar mahiyetinde olan zarardan değil sadece doğrudan zararlardan sorumludur.
Araç Değer Kaybı Davası İçin Gereken Evraklar Neler?
- Usulüne uygun hazırlanmış Dava dilekçesi
- Kaza tespit tutağı
- Ekspertiz raporu
- Servis raporu ve servis faturası
- Araçtaki hasarı gösterir fotoğraflar, kaza görüntüleri
- Varsa tanık listesi
- Sigorta poliçesi
- Araç ruhsatı
- Araç kiralanmış veya ticari kaybı varsa fatura ve belgeler
Dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli bir husus ise araç değer kaybı davasının 2 yıllık zamanaşımına tabi olmasıdır. Değer kaybını talep edecek olan vatandaşlarımızın bu süreye dikkat etmesi gerekir.