MERSİN

Özel bireylerin ailelerine yönelik eğitimler sürüyor

Abone Ol

Mersin Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Dairesi bünyesinde hizmet veren Otizm Aile Danışma Merkezi’nde özel bireylerin ailelerine yönelik eğitimler sürüyor. Merkezden faydalanan ailelere hayatlarının her anında destek olmayı sürdüren ekipler, ’Otizmli Çocuklarda Davranışçı Bakış Açısıyla Tuvalet Becerileri Kazandırma’ eğitimi verdi.

Otizmli çocukların hayatın her anında özgürce hareket edebilmesi için aileleri de bilinçlendiren ve çocukların eğitimi için emek veren eğitmenler, çocukların tuvalet eğitimini kazanabilmesi için ailelerin neler yapmaları gerektiğini anlattı. Eğitimde ebeveynleri nelerin beklediğine değinen danışmanlar, süreç içerisinde nelerle karşılaşabileceklerini ve yaşanılacak durumlarda neler yapabileceklerini aktardılar.

"Merkezden 0-72 ay arasındaki otizmli çocuklar faydalanıyor"

Mersin Büyükşehir Belediyesi Otizm Aile Danışma Merkezi Sorumlusu Fizyoterapist Bilge Yıldırım, merkezden 0-72 ay arasındaki otizmli çocukların faydalandığını belirterek, "Çocuklarımızın öz bakım becerileri dahil tüm becerileri çalışıyor ve onları bu eğitimlerle destekliyoruz" dedi.

Ailelere yönelik seminerlerin 3.’sünü gerçekleştirdiklerini ifade eden Yıldırım, seminerlerin düzenli olarak devam edeceğini de vurguladı. Her çocuğa kapılarının açık olduğunu sözlerine ekleyen Yıldırım, "Yaşı uymasa bile biz ona uygun bir şey buluruz, kendi çocuğumuz gibi ilgileniriz" dedi.

"Eğitimin amacı aileleri bu uygulama noktalarında geliştirmek"

Özel eğitim öğretmeni Osman Tanrıver de tuvalet eğitiminin otizmli çocukların özgürlüğünü, bağımsızlığını ve sosyal hayattaki kabullerini artıran en önemli eğitimlerden biri olduğuna dikkat çekti. Bu becerileri mutlaka ailelerin belli bir bilinçle uygulaması gerektiğine işaret eden Tanrıver, "Bu eğitimin amacı, aileleri bu uygulama noktalarında geliştirmek, aynı zamanda evdeki süreçlerinde onlara yardımcı olabilecek birkaç ipucu vermek" diye konuştu.

Ailelerin eğitimlerden oldukça memnun olduğunu gözlemlediklerini dile getiren Tanrıver, "Genelde tepkiler olumlu. Çünkü nasıl emek verdiğimizi ve çocuklarının da bugüne kadar gelişmeyen bazı becerileri nasıl hızlıca öğrenebildiklerini görüyorlar. Pekiştirmelerin ne kadar işe yaradığını ve bilimsel dayanıklı yöntemlerin ne kadar etkili olduğunu da gözlemliyorlar" dedi.

"Aileler çekinmeden gelebilir"

Merkezde otizmli çocuklara ücretsiz ve nitelikli eğitim verildiğini vurgulayan Tanrıver, "Eğitimciler bu işe gerçekten değer vermeseler, bilimsel dayanıklı yöntemlerin peşinden koşmazlar. Öğretmenlerimiz bizim her zaman peşimizde. Gerçekten bu işi öğrenmek için sorular soruyor ve kendilerini geliştirmek için çabalıyorlar. Burada gerçekten değerli eğitimciler ve ergoterapistler var. Aileler çekinmeden gelebilir" diye konuştu.

Seminerlerde verilen bilgiler ailelerin hayatını kolaylaştırıyor

Velilerden Funda Arslan, yaklaşık 8 aydır merkezden eğitim aldıklarını belirterek, "Oğlum 3 yaşında olduğu için, ’tuvalet eğitimini nerede nasıl yapabiliriz’ diye bir arayış içerisine girmiştim. Bu kadar ayrıntılı bilgi almak her yerde mümkün olmuyor. Burada gerçekten nitelikli bir eğitim aldık" ifadelerini kullandı. Çocuğunun 8 ayda büyük gelişme gösterdiğini anlatan Arslan, "Sabit bir hızda gittiğimizi ama iyi bir şekilde ilerlediğimizi düşünüyorum. Eğitimi evde devam ettirebilmemiz için verilen yönergelerin, bana da oğluma da çok katkısı oldu" dedi.

Seminere katılan velilerden Büşra Yelden de edindikleri bilgilerle çocuğuna tuvalet eğitimi vermeye başlayacağını dile getirerek, "Hocamız notlarımızı alarak ilerlememiz gerektiğini, birlik içerisinde öğretmenlerimizle, ailemizle ve çocuğumuzla neler yapmamız gerektiğini anlattı. Gayet de yararlı olduğunu düşünüyorum. Bu seminerler sayesinde hem bilgileniyor, hem de çocuklarımızı öğrendiklerimize göre yetiştiriyoruz" diye konuştu.