Savaştan kaçarak sığındığı Türkiye’de narenciye paketleme tesisinde çalışırken eşarbı iş makinesine takılan 13 yaşındaki Suriyeli kız çocuğu Ula Kerem feci şekilde hayatını kaybetti!

Mersin Sokak Çocukları Derneği ile Mimoza Kadın Derneği, bölgenin kanayan yarası olan tarım sektöründeki çocuk işçiliğinin durdurulması için yetkililere çağrı yaptı.

20 Kasım Çocuk Hakları Günü’ne birkaç gün kala savaştan kaçarak sığındığı Türkiye’de , narenciye paketleme tesisinde çalışırken eşarbı iş makinesine takılan 13 yaşındaki Suriyeli kız çocuğu Ula Kerem feci şekilde hayatını kaybetti!

Olay, ilçeye bağlı Bağlarbaşı Mahallesi'ndeki bir narenciye paketleme firmasında meydana geldi.

İddialara göre, narenciye paketleme tesisinde çalışan 13 yaşındaki Suriyeli Ula Kerem adlı kızın eşarbı bir anda makineye takıldı. Ula Kerem’in yardım çağrısına iş arkadaşları koştu. İş makinesine kapılan kız tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.

Ula Kerem’in yardımına koşan arkadaşı Şehed El İbrahim ise aynı makineye kolunu sıkıştırdı. Hastaneye kaldırılan Şehed El İbrahim’in tedavisi devam ediyor. Kaza ile ilgili soruşturma başlatılırken firma yöneticilerinin gözaltına alındığı öğrenildi.

ÇOCUK İŞÇİ ÇALIŞTIRMAK SUÇ!

Çocuk işçi çalıştırmanın suç olduğunun altını çizen Mersin Sokak Çocukları Derneği Başkanı Sabahat Aslan, 4857 sayılı İş Kanunu’nun 71. maddesine göre 15 yaşını doldurmamış çocukların çalıştırılmasının yasak ve cezasının da büyük olduğunu vurguladı.

“Çocukların emeğinin sömürülmesinin önüne geçilmesi amacıyla etkili stratejiler benimsenerek, cezai müeyyideler caydırıcı hale getirilmeli ve bu konuda daha duyarlı davranılmalıdır” diyen Aslan, bu konuda yöneticileri sorumluluklarını yerine getirmeye çağırdı.

“PEŞİ BIRAKILMAMALI, VERİLECEK CEZA CAYDIRICI VE EMSAL OLMALI”

Yasağa rağmen çocuk işçi çalıştırılmasının önüne geçilememesinin toplumsal bilincin geliştirilmemesi ve yetersiz denetimden kaynaklandığını söyleyen Aslan, “Çocukların çalıştırılması, çocuk haklarına aykırıdır. Kaldı ki göçmen çocukları çalıştırmak zaten yasalara aykırı bir durum.

Öte yandan ilgili firma iş güvenliği konusunda da gerekli önlemi almamış ki çocuk eşarbını kaptırarak feci bir şekilde yaşama veda etmiş. Bu ölüm hukuken araştırması gereken bir durumdur. Kesinlikle peşi bırakılmamalı, verilecek ceza caydırıcı ve emsal olmalıdır” diye konuştu.

ÇOCUKLAR 100 TL’YE HAYATI OMUZLUYOR

Ülkenin bir çok noktasında olduğu gibi Çukurova bölgesinde de tarımsal üretimde çocuk işçiliğinin halen bilinir ve görünür olduğunu dile getiren Başkan Aslan, “Bölgemiz narenciye paketleme tesislerinde çocuk işçiliğinin yoğun olduğu bilinen bir gerçektir. Ne yazık ki gereken önlem, denetim yeteri kadar alınmamakta veya yapılmamaktadır.

Paketleme tesislerinde günlük ortalama 100 TL yevmiye ile çalıştırılan bu çocuklarımızın omuzlarına koca bir hayatın yükünü yükleyerek, çocukluklarının ellerinden alınmasına ‘dur’ denilmelidir” dedi.

“DEVLET KURUMLARI İŞBİRLİĞİNE DİRENÇ GÖSTERMEMELİ”

Bu kapsamda dernek olarak pek çok çalışmaya imza attıklarını ancak devlet kurumlarında karşılaştıkları direnç nedeniyle zaman zaman istedikleri çalışmalara imza atamadıklarını da dile getiren Sabahat Aslan, “Örneğin yakın bir tarihte bölgemizde okula gitmeyen çocukların eğitime kazandırılması ile ilgili İl Milli Eğitim Müdürlüğüne yazı yazdık. Ancak bize ‘biz çalışıyoruz zaten ihtiyaç olursa size başvururuz’ cevabı verildi.

Oysa gerek eğitim gerekse sokak çocuklarının kazanılması, çocuk işçiliğinin önlenmesi gibi sorunların çözümü için kurumların işbirliği çok önemli. Devlet kurumları kesinlikle direnç göstermeden sivil toplum kuruluşları ile çalışmalı ki bu sorunlar ortadan kalksın.

Çocuk işçiliğini engellemenin tek yolu çocukları eğitime yönlendirmek, çocukların okullaşmasıdır. Örneğin biz yine de Pazartesi günü okula gitmeyen çocuk işçiler için sokak taramasına başlayacağız. Bu çocukların tespiti yaparak Milli Eğitime gerekli başvurularda burup eğitime kazandırılmasını sağlayacağız.

Ancak bunlar da yeterli değil. Toplumun da eğitilmesi gerekiyor ki bu konuda çok daha kapsamlı çalışmalara ihtiyaç var” dedi.