MERSİN

Dikkatler MERCİ’de toplanıyor

Abone Ol

Mersin Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Dairesi bünyesinde hizmet veren MERCİ Öğrenci Danışmanlık Merkezinde, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olan çocuklara yönelik önemli bir program olan ‘Attentioner ile dikkatimi topluyorum programı’ uygulanmaya devam ediyor.

7-18 yaş grubundaki bireylerin dikkatlerini daha iyi toplamalarını sağlamak için geliştirilen program, MERCİ’ye başvuranlara ücretsiz olarak uygulanırken, öğrenme psikolojisi ve nöropsikolojik temele dayanan program, çocuk ve ergenlerde yüksek oranda iyileşme sağlıyor.

“Bu bozukluk kendisini çocukluk çağında, dikkatsizlik ve unutkanlık olarak gösterir”

MERCİ Öğrenci Danışmanlık Merkezinde görevli Psikolog Burcu Yalta Özgür, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğunun nörolojik tabanlı mental bir bozukluk olduğunu söyleyerek, “Bu bozukluk kendini çocukluk çağında, dikkatsizlik, aşırı hareketlilik, unutkanlık ve dürtüsel tepkiler olarak gösterir. Bir bireye dikkat eksikliği ve hiperaktivite tanısı konulabilmesi için, 12 yaşından önce görülmesi, en az 6 ay boyunca var olması ve en az 2 ortamda (okul ve ev gibi) sorunlara yol açması gerekir” dedi.

Bu sorunu yaşayan çocuklara karşı doğru yaklaşımın nasıl gerçekleştirileceği hakkında tavsiyelerde bulunan Özgür, “Çocuğunuzu bulmaca çözmek, yapboz oynamak, boyama yapmak gibi dikkat gerektiren aktiviteler veya fiziksel aktivitelere yönlendirebilirsiniz. Bunun yanı sıra telefon, tablet gibi cihazların kullanımını sınırlayabilirsiniz. Çocuğunuzun yaşına uygun hafıza oyunları oynayabilirsiniz. Ayrıca sağlıklı ve dengeli beslenmek ile uyku düzeni de, çocuğunuzun zihin dinlenmesini ve dikkatini artırmasını sağlayabilir” diye konuştu.

“Merkezimizde ‘Attentioner ile dikkatimi topluyorum programı’ uyguluyoruz”

Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olan çocuklara yönelik MERCİ’de verilen hizmetlere de değinen Özgür, “Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu ile merkezimize başvuran çocuk ve ergenlere, ‘Attentioner ile dikkatimi topluyorum programı’ uyguluyoruz. Bu program, 7-18 yaş bireylerin, dikkatlerini daha iyi toplayabilmeleri için planlanmış bir grup programıdır. Programı, çocuğun duygu, motivasyon ve denetleme zorluklarında, davranış planlama ve kontrol etmede, işi başlatabilme ve sürdürebilmede işlev kazanması için uyguluyoruz. Bu yürütücü işlevler ilkokul çağında başlar ve erişkinlik dönemine kadar devam eder” ifadelerini kullandı.

Programın 15 oturumdan oluştuğunu ve her oturumun 40-60 dakika olarak planlandığını ifade eden Özgür, “Uygulama sonunda çocukta seçici dikkat iyileştirilir. Bireysel denetleme mekanizmaları ve sosyal açıdan arzu edilen davranış biçimi geliştirilir. Çocuk yaşta bireylere uygulanan programda ebeveyn oturumları da dahil edilerek, çocuğun günlük hayata geçişi sağlanır. Bu programın, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu tanısı alan çocuklarda, yüksek oranda iyileşme sağladığını görebiliyoruz” şeklinde konuştu.

Özgür ayrıca, MERCİ Öğrenci Danışmanlık Merkezine tanı konulmadan başvuranlara yönelik de ücretsiz test uygulandığını, kurumun psikologları tarafından değerlendirme görüşmeleri ile birlikte ‘Moxo Dikkat Testi’ uygulanarak testte çıkan değerlere göre de çocuğun dikkatinde bir bozulma tespit ediliyorsa programa başlandığının altını çizdi.